Review: het kiezen van de juiste garen en de grote garen test

Review: het kiezen van de juiste garen en de grote garen test

We krijgen regelmatig de vraag welke wol, of eigenlijk welke soort garen, is geschikt voor een deken/knuffel/zorgenvriendje. Dekens haken we in principe met acryl, knuffels kunnen ook met katoen. Maar wat zijn precies de verschillen?
Vier soorten garen worden het meest gebruikt: wol, katoen, acryl en gemixte garen. Iedere type heeft zijn eigen voor/nadelen. Gemixte garen hebben door de combinatie eigenschappen van beide types. Hieronder een kort overzicht van de voor- en nadelen per soort:

Katoen:

 • Over het algemeen wat stugger
 • Projecten worden snel zwaar –>  daarom minder geschikt voor dekens
 • Zacht
 • Ademt
 • Wasbaar
 • Geschikt voor knuffels

Acryl:

 • Licht
 • Voelt soms synthetisch aan
 • Pluist (afhankelijk van de kwaliteit)
 • Wasbaar
 • Geschikt voor dekens & knuffels

Wol:

 • Kan kriebelen
 • Natuurlijke afkomst
 • Warm
 • Zacht
 • Vuilafstotend
 • Lastiger wasbaar  Daarom niet gebruiken voor dekens of knuffels

Ook binnen een garensoort met dezelfde samenstelling zitten verschillen. Welke garen je kiest is daarom ook grotendeels afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Wat zijn dan precies die verschillen? Gelukkig heb ik (Eva) recent een doos met een hoop restjes ontvangen dus vandaag ben ik gaan testen.

De test:

Ik heb onderstaande soorten getest. Van iedere soort heb ik een klein proeflapje gehaakt (op een haaknaald 4), om en om een rijtje vasten en een rijtje stokjes. Tijdens het haken heb ik de draad beoordeeld en natuurlijk hebben we ook naar het uiteindelijke lapje gekeken. Voor wie geen zin heeft in lezen, de tabel onderaan geeft een samenvatting.

Type Samenstelling Naald Wasvoorschriften Kleur
Scheepjes – Colourcrafter 100% acryl 4 40ᵒC Rood
Zeeman – Supersoft 80% acryl,
20%polyamide
3-4 30ᵒC Gemêleerd grijs
Kruidvat – garenpakket 100% acryl 3-4 30ᵒC Grijs
Action – Made by Me 100% acryl 4-5 Handwas Roze
Wibra – Saskia 100% acryl 4-4.5 40ᵒC Bruin
Zeeman promobol 100% acryl 4-5 Handwas Groen

De haaknaald werd aangezet en 360 steken zijn gemaakt (zes toeren van tien steken keer zes lapjes). Dit leverde het volgende resultaat op (klik op de afbeelding voor een close-up van ieder lapje):


Van links naar rechts: Scheepjes, Zeeman supersoft, Kruidvat, Action, Wibra, Zeeman

Het haken:
De lapjes zijn op grootte gesorteerd. De eerste (scheepjes) is kleiner dan de rest, iets groter zijn de lapjes van zeeman supersoft en  kruitvat, de laatste 3 (action, wibra, zeeman promobol) zijn ongeveer even groot. In principe is de grootte dus in verhouding met de aanbevolen haaknaald.
Zoals je kan zien is niet ieder lapje even recht. Ik vond de tweede toer (in je rijtje lossen) beduidend lastiger te realiseren in de zeeman supersoft (2e), en dat is te zien aan de kronkel in het eindresultaat. Wat het met name lastig maakte was dat het niet altijd goed te zien was waar je lusjes liepen en dus waar je de haaknaald moest insteken. Mede doordat de draad wat pluist en soms splitst. Ook de action (4e ) garen hadden soms last van splitsen waardoor je niet altijd lekker kon doorhaken. Met het kruidvatgaren had ik ook wat moeite maar de precieze reden vindt ik lastig te benoemen. Mogelijk glijdt de draad wat minder over de haaknaald, naast dat ook deze soms splitst. Daarnaast heeft het kruidvatlapje iets meer lege ruimte tussen de steken, al is dat alleen van dichtbij zichtbaar.
Het garen van de wibra en zeeman promobol (laatste 2) waren duidelijk wat stugger dan de anderen maar haken erg lekker, voor beide geldt dat het uiteindelijke lapje wat dikker is. Wat me opviel aan het garen van scheepjes (1e ) is dat deze superzacht is, maar toch fijn en soepel haakt. Ook het lapje van de zeeman supersoft (hoe verrassend) is beduidend zachter. Hoe makkelijker een garensoort haakt hoe consistenter het eindresultaat.

De draad:

Wat mij opviel is dat de garen die ik lastiger vond in het bewerken (zeeman supersoft, kruidvat, action) een iets dunnere raad hebben. Je ziet deze 3 ook beduidend meer pluizen. Daarnaast verbaasde het mij dat de draad van de scheepjes, ondanks het kleinere lapje, nog best dik is, ook deze pluist iets. De garen van de scheepjes en wibra ogen het meest gelijk en uniform verdeeld.

Samenvatting:

Type Positief Negatief
Scheepjes – Colourcrafter Zacht
Haakt makkelijk
Kleiner lapje resultaat
Zeeman –
Supersoft
Zacht Pluist veel
Kruidvat – garenpakket Haakt niet lekker
Action –
Made by Me
Eindresultaat is gelijkmatig haakt redelijk Pluist iets
Voelt synthetisch
Wibra –
Saskia
Consistente draad
Stevig
Dikker lapje
Wat stug
Zeeman –
Promobol
Stevig
Dikker lapje
Wat stug

Eindoordeel:

Mijn favorieten zijn is de wibra/zeeman of de scheepjes (super zacht maar wel beduidend duurder). Gevolgd door action, zeeman supersoft en hekkensluiter kruidvat.
Mocht je nog vragen of suggesties hebben, dan kan je hier of op de facebook pagina reageren. Mocht je nog steeds twijfelen over wat je moet gebruiken, de meeste toegewijde garenwinkels kunnen je goed een advies geven.


14 Comments

Claudia Bleeker

juli 31, 2017 at 6:34 am

Hallo?
Hebben jullie nog hakers nodig ?
Ik wil graag een steentje bijdragen .

Met vriendelijke groet ,
Claudia Bleeker

  admin

  augustus 7, 2017 at 8:00 am

  Beste Claudia,

  Bedankt voor je berichtje. Nieuwe hakers zijn altijd welkom. Je kan je aanmelden op een van de facebookgroepen, hier staat alle informatie en worden de foto’s van de ingeleverde dekentjes geplaatst.

  Met vriendelijke groet,
  Beheer troostdekentje

   lies eijkelenboom

   februari 15, 2018 at 4:35 pm

   Ik heb geen Facebook. Wil wel graag meehelpen met een tussendekentje . Moeten het allemaal lapjes zijn of uit een stuk. waar moet het heen gestuurd/gebracht worden?De maat kan ik denk ik vinden

Haveka

september 2, 2017 at 7:04 am

Mooie analyse, misschien toch een keer dubbel blind testen?

Mayke van Wijk

januari 20, 2018 at 11:47 am

Ik doe graag mee, ik haal vvanmiddag wat bollen garen. Als het klaar is waar kan het dan heen gestuurd ? Vast bedankt ! Mayke.

  admin

  januari 20, 2018 at 12:01 pm

  Hoi Mayke,
  Wat leuk dat je wilt meehelpen. De verschillende afdelingen hebben ieder hun eigen inleverpunt en momenten. Die kan je op de facebookpagina’s vinden (zie ook http://troostdekentje.nl/afdelingen/) . Ik heb je een mail gestuurd met de verzendgegevens voor het troostdekentje Gelderland.
  Groet,

Ria Rosmalen

januari 20, 2018 at 4:35 pm

Ik zou graag een beschrijving hebben van een tussen deken ,en grote deken.
En nr voor de haaknld en breinld.
En de wol.
Groetjes Ria.

  admin

  januari 24, 2018 at 12:48 pm

  Voor de dekens is er geen vast patroon. De maten kunt u vinden bij http://troostdekentje.nl/hakers/
  De meeste dekentjes worden op haaknaald 4 of 5 gehaakt (met acryl van de wibra/zeeman) maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de gekozen garen en het patroon.

Annemarie de Jong

mei 22, 2019 at 3:18 pm

Hallo ik hoorde van een collega van jullie.
Ik zou graag een troostdeken willen haken.
Zoals ik begrijp van jullie site is er behoefte aan tussen dekens. Maakt het ook uit wat voor kleur?

  admin

  juni 3, 2019 at 12:19 pm

  Wat leuk dat je voor ons wilt haken!
  Momenteel is er bij de meeste groepen vooral behoefte aan tussen en grote dekens. De afdeling Gelderland heeft momenteel meer behoefte aan stoere jongensdekens.

Leen Weckhuysen

juni 1, 2019 at 7:08 am

Wat een mooie revue en goed uit gelegd. 1 dingetje nog, mag je dan concluderen dat de promo bollen wel geschikt zijn om een kussen of deken mee te maken ook voor baby’s

Alvast bedankt, Leen

  admin

  juni 3, 2019 at 12:20 pm

  De oude promobollen waren zeker geschikt voor een deken of kussen. Echter zijn er tegenwoordig ook promobollen die wol bevatten en niet 100% acryl zijn. Dit betekent dat niet alle promobollen geschikt zijn. Let dus goed op het etiket!

   Leen Weckhuysen

   juni 4, 2019 at 5:30 am

   Deze die ik heb zijn met acryl, want wol kan ik zelf niet tegen dus dat gebruik ik dan ook niet. Ma klopt dat wat ik horen zegge heb dan dat het dan te warm kan zijn voor een kindje om er echt onder te slapen. Tegen woordig slapen ze toch ook onder een fleeceke en dat is toch ook sintisch

Leave a Reply