Richtlijnen voor het haken van een troostdekentje:

Richtlijnen voor het haken van een troostdekentje:

De dekentjes worden gehaakt van een acryl of katoen garen. Eisen aan de wol zijn dat deze in de wasmachine kan, niet pluist en niet kriebelt. Geschikte wol is bijvoorbeeld: Saskia garen van de Wibra of Royal van Zeeman.

De kleurcombinatie bepaal je zelf, gezellige kleurtjes vinden kinderen altijd leuk. Daarnaast kan je ook deken aan dekentjes met een thema zoals Disney. Dus ook Pixel/corner to corner dekens zijn welkom.
Dus leef je uit en maak het zoals je zelf leuk vindt. Zorg wel dat de draden allemaal goed zin afgewerkt. Het is zonde als de deken uit elkaar rafelt.

De Maten:
Babydekentjes zijn 60×90 cm (ongeveer 5 bollen) let op: verschillende afdelingen hebben een stop op baby dekens.
Tussendekens zijn  80×120 cm (ongeveer 8 bollen)
Grote kinderdekens zijn 90/100 x minimaal 140. (ongeveer 11 bollen)

Let op! : Op dit moment is er vooral behoefte aan tussendekens en grote dekens. 

Richtlijnen inleveren:

 • Zorg dat de dekentjes schoon/gewassen zijn.
 • Check of er nog losse eindjes zijn die vastgemaakt moeten worden.
 • Check of alle losse onderdelen goed vastzitten.
 • Controleer of er geen spelden zijn achtergebleven.
 • Wij willen graag bij het versturen van een pakket de maker bedanken, het is daarom handig als je je deken/knuffel voorziet van een naam(label). Maak dit label niet vast met een speld, zo voorkomen we dat we iets over het hoofd zien en een kind zich bezeerd. 
 • Maak het ons gemakkelijk: geef op een briefje aan welke maat de deken is.

19 thoughts on “Richtlijnen voor het haken van een troostdekentje:

 1. Lieve mensen,
  Ik heb een dekentje wat ik graag wil doneren.
  Het is 90 X 110 cm, gehaakt van grannies met acryl van zeeman.
  Hebben jullie daar behoefte aan?

  Dan hoor ik het graag en als er vraag naar is wil ik wel meer haken

  Vriendelijke groet
  Coby

  1. Beste Coby,

   Wat leuk dat u een dekentje wilt doneren. Daar hebben wij zeker behoefte aan!
   Als u meer wilt haken is dat ook zeker welkom. Er is momenteel het meeste behoefte aan dekens in een tussenmaat of grote maat.

   Iedere regio heeft zijn eigen inleverpunt en moment, maar u kunt de dekens ook opsturen. Ik heb u hierover een mail gestuurd.

   Met vriendelijke groet,
   Beheer

 2. Is er ook in friesland al iets opgestart??.ben heel veel bezig met goede doelen en lijkt me leuk om ook jullie te helpen ..graag hoor ik van jullie

  1. Friesland heeft helaas nog geen afdeling, maar als u iets wilt opstarten is dat mogelijk. Neem dan even contact op met Margo Loopik (hettroostdekentje@gmail.com).

 3. Wat een goed initiatief. Ik woon in Noord Holland en doe mee met de Grootste Gehaakte Deken ter Wereld. Het lijkt mij leuk straks verder te haken voor een troostdeken. Heeft u meer informatie?
  Met vriendelijke groet, Marry

 4. Hallo. Ben lid van jullie. Graag wil ik jullie mijn knuffeldekens en knuffels opsturen. Had graag het adres gehad. Weten jullie wat ongeveer de verzendkosten zijn. Gr. Marjo

  1. Beste Marjo, De verzendkosten zijn 6.95 bij postNL (via de app van postNL is dit 6.50) en 5 euro als je via DHL verzend.

 5. Dag,

  Ik heb een doos vol gehaakte monsters die ik graag aan een goed doel zou willen doneren. Hebben jullie hier ook behoefte aan of weten jullie misschien een stichting die dit graag wil hebben?

  Gr. Isabel

  1. Beste Isabel,
   De gehaakte monsters zijn zeker welkom. Je kan ze opsturen/brengen bij de afdeling die voor jou het dichtste bij is.
   mvg

 6. Hallo,

  Ik wil ook wel tussen deken(s) haken. Momenteel een opzet gedaan en de breedte komt op 88 cm uit. Waar in Brabant kan ik (als het af is) de deken(s) inleveren?

  Groetjes,
  Tamara

  1. Wat leuk dat u wilt meehelpen. U kunt de dekens bijvoorbeeld inleveren in de bibliotheek van Zaltbommel. Een andere optie is contact opnemen met de groep die Brabant beheert, zij zullen u dan de mogelijke adressen doorgeven.

 7. Goedemiddag,

  Waar is op dit moment het meest behoefte aan? Als mama van een prematuur tweeling weet ik hoe belangrijk deze dingen kunnen zijn en wil dan ook graag mijn steentje bijdragen.
  Met vriendelijke groet Amy

  1. De meeste groepen hebben momenteel vooral grote dekens, zorgenvriendjes en knuffels nodig. Voor de groep in zuid-holland zijn ook baby-dekens welkom ivm verschillende doelen voor prematuren. Let hierbij wel op dat het patroon/de deken geen gaatjes bevat.

 8. Ben begonnen met troost dekentjes gaan haken.woon in het westland.nu zou ik graag de adressen willen hebben om ze weg te brengen.Soms ga naar Friesland naar mijn zoon.Of voor als ik op vakantie ga dat ik ze dan ergens afgeeft.
  Bij voorbaat dank.

 9. Goedendag,
  Het lijkt mij een goed doel en graag ga ik aan het haken hiervoor.
  Ik begrijp dat Utrecht genoeg haaksters heeft voor dekens. Kunt u mij inlever adressen mailen in Gelderland , dat zou hetdichtst bij zijn dan.
  Hartelijke groet Gerina

Leave a Reply

Your email address will not be published.